Geopolitikai folyamatok Európa és Ázsia határán - elemzések, forgatókönyvek

Geopolitika – Eurázsia

Geopolitika – Eurázsia

Törökország gazdasági és társadalmi reformfolyamata

A 2001-es pénzügyi-gazdasági összeomlástól a tartós dinamikus növekedésig - a gazdasági folyamatok és azok társadalmi háttere

2015. január 24. - Geopolitika Eurázsia

Törökország gazdasági és társadalmi reformfolyamata 2001-2012

Sok évtizedes problémákat görgetett maga előtt Törökország, míg 2001-ben eljutott a teljes gazdasági összeomlásig. A kilábalás példátlanul gyors volt: a még abban az évben elfogadott válságkezelő csomag után a tartós és teljes fordulatot a 2002-es választások eredménye alapozta meg. Azóta az ország olyan mértékű gazdasági és társadalmi átalakuláson ment és megy át, amire az államalapító, Musztafa Kemal Atatürk elnöki időszaka óta nem volt példa. A külgazdasági nyitás és a gazdaság liberalizálása együtt járt a hazai gazdaság erősödésével, az egyenlőtlenségek mérséklődésével, a fizikai és humáninfrastruktúra fejlesztésével fejlesztésével, a jövedelmek látványos bővülésével. A növekedést nem csak a kormányzati politika segítette, hanem széleskörű társadalmi önszerveződésre is támaszkodhatott. Mindeközben hatalmas léptékű jogkiterjesztéssel orvosoltak több évtizedes társadalmi feszültségeket, a korábban elnyomott kisebbségek helyzetét. A hatalom sáncain belül pedig sikerült lebontani azt az "árnyékállamot", amely az államalapító halála óta "gyámkodott" a mindenkori választott hatalom felett. Törökország teljesítménye, ereje és arculata drámaian megváltozott egy évtized alatt. Jelen tanulmány ezt a folyamatot dokumentálja és elemzi.

A bejegyzés trackback címe:

https://geopoleurasia.blog.hu/api/trackback/id/tr587105705

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása